Hatha jóga Feelwell Centrum

Belső Béka Jóga

Bejelentkezés:  06 30 688 0566

Budapest, 3. kerületi jóga stúdiónkban 2014. óta fogadjuk töretlen lelkesedéssel és szeretettel a jógázni vágyókat. Klasszikus hatha órákkal és székes jógaórákkal igyekszünk minden korosztály számára támogatást nyújtani az úton, melyre a testi-lelki egészségük megőrzése és javítása érdekében lépnek rá.

Hatha jóga Budapest 3. kerület Feelwell Centrum

A jóga

A jógának több fajtája létezik. A nyugati világban a hatha jóga rendszere a legismertebb, melynek elemei közül az ászana, vagyis a testgyakorlás az, amelyikkel legtöbben a jógát azonosítjuk. A jógastúdiókban elsősorban ezzel a lépcsőfokkal ismerkedhetünk meg közelebbről. A testtudat fejlesztése által előbb-utóbb a fizikai szinten túl is egyre nagyobb tudatosságra tehetünk szert.

Miért gyere? Mit fogsz kapni?

Ép testben ép lélek. Erőteljes, rugalmas, könnyeden mozgó testben kellemesebb élni, felszabaduló energiáinkat pedig a hatha jóga magasabb céljai felé is fordíthatjuk akár, ha erre késztetést érzünk. Mindenkit várunk, aki egy alapos átmozgatással szeretné ellensúlyozni a hétköznapi monoton tevékenységeket. A napi kevés mozgás által megterhelt szervezetedet fel szeretnéd frissíteni és mindezt barátságos környezetben, jó társaságban szeretnéd megtenni, a 3. kerületi jóga stúdiónkban. Egy-egy jóga órán 60 percben lehetőséged lesz kiszakadni a napi rutinból, és a jóga testhelyzetek gyakorlása által felfrissülni testileg és lelkileg.

Specialitásunk, a hatha jóga. Mint a jóga többi ágának is, a végső célja az élet/ halál/ újjászületés örök körforgásából való megszabadulás. Bár sokak érdeklődését felkelti a jógának ez a része is, kevesen foglalkoznak vele komolyabban. A legtöbb ember életvitele nem is igazán teszi lehetővé, hogy ennyire mélyre merüljön. De bizonyos elveket egyre többen beépítenek az életükbe, még ha nem is a jógafilozófia részeként, hanem a környezettudatossági, egészségtudatossági mozgalmak hatására. Sokan törekszenek pl. a mértékletességre, sokan dolgoznak az önismeretük fejlesztésén, és egyre többen kerülik a hús, sőt akár minden állati eredetű táplálék fogyasztását.

Jóga alkalmak órarendje a Feelwell Centrumban

hétfő: 10:00-11:00
kedd: 18:00-21:00
csütörtök: 8:00-9:00, 10:00-11:00, 18:00-19:00
péntek: 19:00-20:00
vasárnap: 11:00-12:00
Illetve minden hónap első szombatján 11:00-13:00.

Jóga bevezető

A jóga egy évezredekkel ezelőtt kialakult ősi módszer. Kelet nagy tanítói, úgynevezett jógik (vagy női nevükön jóginik) hozták a világ többi helyeire és adták tovább, fejlesztették ki különböző személyiség típusokra mérten ágazatait. Nem véletlen van ilyen régóta a köztudatban, rendkívül erőteljes hatásokat is értek már el vele és mindennapi hatásai is nagyon jótékonyak. Célja röviden a testi és szellemi erőnek a fejlesztése, felébresztése. A jóga egy szellemi, spirituális módszeren alapszik, de épp ugyanolyan fontos része a légzés, testtartás és fizikai testünk tudatosítása, megfelelő tartása, mozgása, nyújtása. Manapság már egyre több alfaja van a jógának. Van, ami a tartásokon alapszik, van, ahol a légzést vagy épp az érzelmeket hozzák előtérben. Embere válogatja, melyiket választja.

A jóga hatásai

A jóga szellemi síkon a spiritualitást, tudatunk átalakítását és a karmánk oldását is segítheti; a megvilágosodáshoz vezető utak egyike is lehet. Fizikai hatásai is szintén nagyon jótékonyak: izmainkat erősíti és nyújtja, testtartásunkat javítja, légzésünket erősíti, emésztésünket helyreteszi, belső szerveinket egészséges elhelyezkedésre és működésre serkenti, valamint koncentrációnkat is növeli mindezek mellett. Életünket segítő további hatásai közé tartozik a fegyelem megtanulása, amit életünk más területein is használhatunk segítve céljaink elérését például. Minél jobban megtanuljuk összpontosítani a tudatunkat, a fegyelem megtartásával, annál kevésbé hat ránk a tudattalan részünk és a tudatos gondolkodás, a tudatos cselekvés kerül előtérben. Ez már önmagában is sok irányban javíthatja az életünket.

A jóga és az érzelmek

Még egy rendkívül fontos aspektusa a jógának, illetve azon belül a legtöbb eredeti ágazatának az érzelmeinkkel teremtett kapcsolat is. A jóga ha jól kerül tanításra és elvégzésre, nem csak testünkkel hoz kapcsolatban, de érzelmeinkkel és önmagunkkal közvetlen kapcsolatba kerülhetünk, ami minden kincs forrása. Ez csak pár példa, hogy mennyire erőteljes is tud lenni ez a módszer, ha megfelelően csinálják.

Jóga típusok

A jóga népszerűsége töretlen. Ennek természetesen hátulütői is vannak, ezért nem árt, ha nyitottságunk mellett az egészséges kételkedésünket megtartjuk. Érdemes több oktatót, több óratípust is kipróbálni, hogy megtaláljuk azt, amelyik a szívünkhöz a legközelebb áll. Ma már rengeteg irányzat közül lehet választani. Vannak komoly fizikai kihívást nyújtó jógatípusok, és vannak olyanok is, ahol az erőfeszítésmentes gyakorlás a cél. Vannak egészen extrém jógaórák is, melyekről hallva a hagyományokhoz ragaszkodó jógik talán rosszallóan csóválják a fejüket. Szerintem mindenki döntse el maga, hogy a hatha jóga, kecskejóga, vagy a sörjóga űzése milyen előnyökkel és milyen hátrányokkal jár.

Nem szabad bedőlni minden új hóbortnak, ugyanakkor kerülendő az is, hogy egy guru minden szavát teljes igazságként fogadjuk el, csak azért, mert magabiztosan adja elő magát. A jóga mindenki számára sok tanulnivalót biztosít a fizikai szinten és azon túl is.

Pár ágazat, ami hazánkban is ismert a Hatha jóga, Krija jóga, Kundalini jóga, Mantra jóga, Sivánanda jóga és Tantra jóga például. Ezen módszereken belül is rengeteg külön mozdulatsorozat, mantra, mudra (kéztartás gyakorlat) és légzés gyakorlat sorozat is létezik, minden más és másra használható és fejti ki jótékony hatását.

Amennyiben felkeltette a jóga az érdeklődésed, ki szeretnéd próbálni, el szeretnéd rá hívni barátaidat vagy egyedül belevetni magad a gyakorlatozásba, keress minket! Kérdéssel vagy időpont információért, hívd ezt a számot: +36 30 688 0566 

Feelwell Centrum terembérlés tetejére